dijous, 18 de desembre del 2014

Dibuixa'm un corder!

Article de desembre a El Periòdic d'Andorra

Dibuixa’m un corder!
Aquestes són les primeres paraules que el Petit Príncep dirigeix al pilot. Bé, de fet en la variant nord-occidental, que és la que jo parlo. Altres potser en direu be, xai, anyell...
El relat del Petit Príncep es troba entre els deu llibres més venuts de la història i alhora, és també un dels més  traduïts, a més de dos-centes cinquanta llengües i dialectes, sent la quarta obra escrita amb més versions del món i un dels pocs llibres moderns traduït al llatí.
Sota una aparença de conte infantil, el Petit Príncep és un tractat filosòfic amb reflexions d’aquelles que els adults hem oblidat sovint i, on el cor i els ulls d’un infant se n’encarreguen de recordar-nos aquell lloc absurd (físic o no) on restem immensos cada dos per tres. És la senzillesa de com viuen, pensen i actuen els infants el que ens mostra aquesta obra, i sobretot, la felicitat amb la que viuen!
El Petit Príncep, narra la conversa entre un aviador accidentat al desert del Sàhara i un nen que ha sortit del seu asteroide per visitar i conèixer altres planetes. En el seu viatge es trobarà amb diferents personatges que el faran adonar-se de les ximpleries i preocupacions per les que patim la majoria dels humans
El llibre va ser publicat per primer com al 1943, té doncs ja més de 70 anys, i les seves reflexions segueixen sent vigents. Frases tan simples i senzilles com “l’essencial és invisible als ulls” o bé “les persones grans sempre necessiten explicacions” ens demostren encara ara, que sembla que no n’aprenem gaire i seguim capficant-nos ens qüestions fàcilment qüestionables...
He de dir que a mi aquesta obra em té fascinada, l’he llegit i rellegit moltíssimes vegades i en cada relectura hi trobo encara alguna cosa nova. Tinc també uns quants exemplars d’arreu del món, sempre amb les mateixes il·lustracions de l’autor, però tots amb diferents formats i dissenys.
Fa uns dies vaig poder gaudir del Musical que actualment s’està representant a Barcelona. Una obra tendra, dolça, emotiva, bonica... molt bonica! Un espectacle ple de sorpreses, amb un muntatge de vídeo mapping realment impressionant que aconsegueix transportar-te i fer-te viatjar pels planetes al costat del Petit Príncep.
Si no heu llegit mai el Petit Príncep, us recomano que ho feu i hi penseu una miqueta. Si ja l’heu llegit, de ben segur que fa força temps, torneu a gaudir-lo! I  per poc que us agradi penseu que aquestes festes pot ser un bon regal per a les persones que estimeu, i recordeu que “totes les persones grans han començat sent nens, però n’hi ha poques que se’n recorden”