dimecres, 4 de novembre del 2015

Happy Meal de nen o de nena?

L'article d'octubre del Periòdic d'Andorra.

Fa uns dies vaig descobrir que a la reconegudíssima marca de menjar ràpid McDonald’s tenen dues varietats del menú infantil anomenat Happy meal. Resulta que quan en demanes un, a la carrerada de preguntes de l’estil, “hamburguesa o nuggets? Patates normals o de luxe? Beguda? Postres?...” s’hi afegeix també la de “per a nen o nena?” Eps, perdona? És que mengen diferent un nen que una nena? Doncs no, no va per aquí la cosa, es tracta de la joguina de regal que inclouen al menú. Mare meva, però de quines joguines estem parlant!? Que cal fer ús dels genitals per jugar-hi? Perquè aquesta podria ser l’única diferència que podria veure en una joguina adreçada a nens o nenes.

M’escandalitzo al saber que això no és un fet aïllat, sinó que és la pràctica habitual de la companyia. La meva poc freqüent assistència a la cadena així com no tenir descendència no m’havia permès fins ara tenir-ne coneixement. He comentat amb alguns pares i mares aquest fet durant uns dies, i sí, m’han respost que això sol ser habitual en molts dels establiments de la cadena i segons la resposta, el ninotet sol ser més o menys efeminat o masculinitzat, és a dir, a les nenes els solen donar la Barrufeta, Hello Kitty, o les princeses de la pel·lícula de Disney/Pixar del moment, i als nens doncs en Super Mario, el Gran Barrufet, l’Shrek...

No puc deixar de sorprendre’m! Com un fet tan simple i quotidià pot jugar d’aquesta manera amb els estereotips sexistes dels més petits? i més quan els mateixos infants són els que sovint senten la pregunta “per a nen o per a nena” entenent que cal fer aquesta distinció a les joguines.

Si us plau, pares i mares que em llegiu, no permeteu que la quotidianitat de les coses permeti perpetuar atributs sexistes a la vostra canalla, no és un menudesa el que explico, els infants aprenen a socialitzar-se a través del joc, i és des del joc que aquesta marca els està dient que segons si ets nen o nena has de jugar amb unes coses o unes altres i això en el futur es tradueix en segons si ets home o dona t’has de comportar segons uns rols assignats.

Recordeu que l’única cosa que NO pot fer una dona a diferència d’un home és pixar de peu sense mullar-se, i tot i així, hi ha homes que segons com tampoc se’n surten. Ah! I estalvieu-vos també, si us plau, el pensament de “com no tens fills/es...” tampoc he anat mai a la guerra i sé que s’hi mata gent!