dimarts, 26 d’abril del 2011

Llengua i identitat (Editorial Butletí Jove - Novembre 2009)

Aquesta setmana l’Oficina Jove de l’Alt Urgell hem assistit al XIIè Fòrum d’Estudis sobre la Joventut, organitzat per la Coordinació Territorial de Joventut de Lleida. Enguany el tema escollit ha estat “Llengua i identitat”. Crec personalment que el tema ha estat molt encertat ja que del que es tracta és de fer un relat de la societat jove del país.
A Catalunya, actualment, es parlen més de 250 llengües, aquest elevat nombre no pot ser més que un gran enriquiment cultural. No obstant això, la cultura etnocentrista de la que formem part, impedeix que siguem suficientment permeables a les diferències dels demés i, enlloc d’incorporar-les a la nostra identitat, és més fàcil rebutjar-ho com a mecanisme de defensa. Parlo d’incorporació, en cap cas substitució.
És tan fàcil com visualitzar la nostra identitat o identitats, com les capes d’una ceba, les quals totes i cadascuna d’elles conviuen ordenadament sense perdre en cap moment la individualitat de cadascuna però depenent, a la vegada, les unes de les altres per tal de sobreviure.