dijous, 5 de gener del 2012

La nit més màgica de l'any

Escric aquest post encesa de ràbia. Sé que no és la millor de les formes per escriure, però necessito alliberar el sentiment que m'envaeix. 
Avui ha estat la primera vegada que he vist una estona la retransmissió d'una Cavalcada de Reis per televisió i m'ha resultat indignant! He vist la Cavalcada de TV3 que enguany, feia el seguiment des d'Escaldes-Engordany i Andorra la Vella. La meva sorpresa ha estat veure com una humil i antiga tradició com la Cavalcada de Reis, que omple d'il·lusió els ulls i somriures dels infants, queia sotmesa als peus del patètic seguidisme social. Per uns moments he dubtat si el què veia era un anunci de Port Aventura, o bé una oferta d'última hora a EuroDisney. L'Aladín, l'Alícia al país de les meravelles, el Picatxu, indis, egipcis, pirates del carib, el Pinotxo, un personatge inventat pel Club Super 3 anomenat Kikiriman, i molts altres als que he estat incapaç de realitzar el seguiment. 
La Cavalcada de Reis sorgeix de la tradició cristiana (o catòlica, no ho sé) de l'adoració dels tres mags (hi ha qui dubta que fossin reis) a l'infant Jesús, els quals van ser guiats per una estrella i que li van dur regals. A partir d'aquí, el fet religiós ha anat evolucionant fins a convertir-se en una tradició cultural duta a terme, principalment, per persones carregades d'il·lusió i entusiasme, i amb un únic objectiu: Fer gaudir als més petits de la nit més màgica de l'any per tal que la visquin amb la major il·lusió possible. Aquest objectiu, sovint s'allarga també fins a arribar als més grans de la nostra ciutat, que recuperen, ja a l'ocàs de les seves vivències, l'emoció que tenien de ben petits. 
Jo no sóc creient, però tinc un enorme respecte per la cultura, el manteniment de les tradicions i la seva transmissió, i és per això que aquest vespre m'he enrabiat. Quin sentit té veure el Picatxu i la Reina de Cors al costat dels Reis de l'Orient? 
Durant anys, he hagut de sentir les crítiques que m'arribaven referents a la organització de la Cavalcada de Reis a la Seu, i ara ho entenc tot! A la Seu, tradicionalment, la Cavalcada la formen una carrossa que representa l'Estrella que guia a Ses Majestats, una carrossa per a cada Rei, amb el pertinent tro reial i acompanyat pel seu patge corresponent, i unes carrosses on hi ha tots els regals, i també el carbó, que els tres barbuts repartiran per les llars urgellenques aquesta mateixa nit. Barrejats entre paquets de regal i bosses de carbó, els acompanyen infants que volen viure d'aprop el seguiment a Ses Majestats. 
Els tres reis arriben pel Canal Olímpic del Parc del Segre, rebuts per les autoritats de la ciutat i acompanyats per un castell de focs artificials. Des d'allà els saluden centenars de nens i nenes, ansiosos per rebre als tres senyors. Allà mateix, parteix la comitiva pels carrers de la ciutat fins a arribar a Sant Domènec on, tots els nens i nenes que ho desitgen, poden fer entrega personalment de la seva carta a Ses Majestats. 
Durant els 4 anys que vaig ser regidora de l'àrea pertinent, els anys que vaig treballar a l'àrea d'infància, i també els que vaig ser membre de la Comissió de Festes, he pogut gaudir del plaer de veure milers d'ulls il·lusionats i emocionats davant la presència del senyor Melcior, el senyor Gaspar i el senyor Baltasar, i us ben asseguro que aquells petits instants en que busques aquests rodons i vidriosos ulls, els recordo entre els meus millors moments. 
Avui penso que, molts pares i mares, sou els responsables de transmetre la manca d'il·lusió al llarg dels anys cap als vostres fills i filles. Us demano que feu un petit exercici l'any vinent, quan estigueu a la Cavalcada, invertiu uns quants minuts en buscar i creuar mirades amb els infants que us rodegen, no només els vostres fills i nebots, sinó tots aquells que no coneixeu, els que estan pujats a coll-i-bé d'un pare, aquells que a poc a poc se'ls va obrint la boca incrèduls del què tenen al davant i, quedeu-vos amb aquesta imatge, no en la llargada de la comitiva, ni si hi havia o no el Mickey Mouse, cada cosa al seu lloc, la nit de Reis els protagonistes són en Melcior, en Gaspar, en Baltasar i sobretot, sobretot... els infants!

3 comentaris:

Núria ha dit...

Quan jo era petita veia passar carrosses i carrosses plenes de regals, carbó i altres coses però el que de veritat esperava era quan s'intuïa al fons la carrossa del primer rei. La resta m'importava molt poc!

No sé si recordes fa uns anys que la Laia va fer de patge reial a la cavalcada. La Laia encara tenia tota la il·lusió dels reis, no olorava res de res. Temíem que aquella pogués ser la nit on ho descobrís tot. Però no va ser així. Al acabar la cavalcada la vau fer entrar, a ella i a son germà, a fer d'ajudants dels reis a Sant Domenec mentre els petits donaven les cartes. Ella ho va fer amb una il·lusió bàrbara perquè estava convençudíssima que estava ajudant als reis de veritat. De ben segur, la millor cavalcada que ha tingut i tot gràcies a vosaltres.

Mireia ha dit...

Gràcies Núria!
Sí que me'n recordo! La Laia era la més petita de tots els patges i tots els més grans estaven alerta de no fer cap comentari que pogués fer perdre la il·lusió a la Laia.
És per moments com aquell i tants d'altres que n'he viscut, que tot això ha valgut la pena.

Unknown ha dit...

A casa nosaltres avui ho vivim amb nervis des de primera hora del matí, gràcies als meus petits.
Ens toca a nosaltres que sorgeixi tota la màgia que avui està guardada a qualsevol racó.
Salutacións
www.auva.cat
@auvaweb.cat