dimecres, 18 d’abril del 2012

Mestres i l'Educació Social


Fa just una estona que ha acabat l'últim capítol del programa Mestres que TV3 ha emès durant les darreres setmanes. La veritat es que em sembla que he vist tots o gairebé tots els capítols, parant-hi més o menys atenció, però he pogut anar seguint la majoria d'experiències explicades.
Des del primer dia vaig pensar que retratava una realitat existent però que, malauradament no reflecteix la majoria de la comunitat educativa. 
S'hi han mostrat centres amb projectes educatius i innovadors que segur que obtenen resultats sorprenents. Alumnes exemplars, amb reflexions brillants. I sobretot, mestres amb motivació, amb vocació, amb capacitat d'adaptació i volent encara seguir aprenent cada dia.
Com ja he dit abans, malauradament, aquests tendeixen cada vegada més a ser l'excepció, però m'ha agradat recordar que segueixen existint aquestes persones idealistes que fan molt més que una simple transmissió de coneixements. 
El visionat m'ha refermat encara més un ideal que fa anys que arrossego, i és la necessitat de que als centres educatius existís la figura de l'Educador/a Social. No tan sols per realitzar una millor atenció a la diversitat, que és la tasca principal que a la majoria us haurà vingut al cap, segurament. Sinó per fer especial atenció a tots aquells aspectes que envolten a l'individu, el seu procés de socialització, les seves especificitats individuals, el seu programa de vida, les seves possibilitats de reconducció, el seu millor desenvolupament, etc... 
No parlo només d'alumnat, sinó també de mestres i famílies. Sí, els i les mestres també necessiten del suport professional que pot oferir l'Educador/a Social, eines, recursos, estratègies... I sí, també les famílies ens precisen, orientació, mediació, assessorament, derivació...
Estic convençuda que, amb una bona inversió en professionals de l'Educació Social als centres, seriem capaços de construir una societat millor que donaria fruits en pocs anys. 


Per a: Actuals i futurs Molt Honorables Consellers i Conselleres d'Educació de la Generalitat de Catalunya , Directors i directores de centres educatius.

--ENVIA--