dissabte, 5 de setembre del 2009

De l'RBE o com Chacón es va inventar un Ministerio

El dos de gener de 2008 entrava en vigor un nou ajut impulsat pel govern de Rodríguez Zapatero, la Renda Bàsica d’Emancipació (RBE). És un ajut que adjudica el Ministerio de Vivienda, l’objectiu del qual és promoure i facilitar l’emancipació dels joves a través d’un ajut econòmic. Les condicions ens agraden: disposar d’una font regular d’ingressos que no superin els 22.000€ bruts anuals, un contracte d’arrendament, un mínim de 6 mesos de vida laboral o bé de durada prevista, i nacionalitat d’algun dels estats membres de la Unió Europea, o bé residència legal i permanent a Espanya. Fins aquí tot correcte, hi estem d’acord, que diria aquell!
Després d’una bona campanya de difusió, i mesos sentint-ne parlar, però sense cap mica d’informació, resulta que el dia 30 de desembre (diumenge), rebem a l’Oficina de la Borsa Jove d’Habitatge, un correu electrònic molt extens i més espès que el brou de Nadal que preníem uns dies abans, amb les indicacions a seguir per tal de tramitar els ajuts. Resultat? El dia 2 de gener un allau de gent preguntant per l’ajut i nosaltres sense poder oferir la resposta que voldríem, no disposem de suficient informació. No volem fer errades en una cosa en què s’hi juguen tants diners i en depèn l'emancipació de tant jovent. Fent un esforç tècnic impressionant ens posem al dia, i durant tot el mes de gener acceptem i registrem sol·licituds tot i que ens és impossible tramitar-les: el departament de Medi Ambient i Habitatge no ens ha facilitat encara l'aplicatiu a través del qual poder tramitar els ajuts. No fou fins a finals de febrer que vam tenir-hi accés; portàvem, per tant, dos mesos de retard en la tramitació. Però aquí no acaba tot, resulta que a través d'aquest aplicatiu tan sols podíem tramitar aquells ajuts que feien el pagament a través de transferència bancària, no així els que ho feien per càrrec a compte com és el cas de la majoria de contractes de lloguer, sobretot si estan gestionats a través de gestories.
Estem així durant 4 mesos, ja som a l'abril! Quatre mesos i de per mig unes eleccions, eleccions amb la pertinent campanya i on a tort i a dret es propugna la gran tasca que el Ministerio de Vivienda realitza en bé i pro de l'emancipació dels joves.
Des d'aquelles dates i durant tot el primer any de funcionament, cada dues o tres setmanes, hem anat rebent correus electrònics actualitzant informació, canvis en la documentació a aportar, modificació dels processos de gestió i provocant en les tècniques pertinents neguit i inseguretat per no saber la data de caducitat de la informació donada ja que constantment es tornava a modificar.
Pel que fa als sol·licitants, suposadament un cop registrada la sol·licitud tan sols han d'esperar resposta a través de correu postal en un termini màxim de dos mesos. Aquest termini s'han arribat a multiplicar per tres, quatre, cinc, i sis vegades. Un cop han rebut la confirmació d'adjudicació de l'ajut tan sols manca donar ordre a l'entitat bancària i en un parell de mesos començaran a cobrar. Cobrar??? De moment qui cobra és la propietat de l'immoble!!! Hi ha qui després d'un any i mig encara no ha vist ni un euro del “senyor Ministerio” .
Si es dóna el cas que durant el període d’espera de rebre la carta, els joves han modificat alguna dada de la sol·licitud inicial (com bé pot ser un canvi de feina, de domicili, o de forma de pagament) és llavors quan, a través d'una instància, ho han de comunicar a les oficines locals i tornar a iniciar el temps d'espera per rebre la nova acceptació.
En definitiva, més d'un any i mig després de l'entrada en funcionament de l'ajut, 44.000 joves catalans encara no han cobrat. Joves que en alguns casos s'han vist obligats a tornar a casa de la família. Joves a qui se'ls ha truncat el seu procés d'emancipació. Joves a qui la senyora Chacón els posà la mel als llavis prometent-los 210€ al mes durant quatre anys per fer front a les despeses de lloguer d'un habitatge.
Per acabar-ho d’adobar, des de fa uns mesos han tingut el sant valor de posar al seu web un apartat d’incidències de l'RBE, però sempre en el supòsit que sigui una errada o modificació del sol·licitant, enlloc hi ha un enllaç on resoldre la manca de comunicació que vostès, senyores i senyors Ministerio estan tenint, tant amb els seus sol·licitants, com amb els adjudicataris, com amb els tècnics de les oficines locals que els estan gestionant els seus ajuts. I és que, senyora Chacón, no es pot jugar amb 210€ al mes, no podem jugar a permutar vots per ajuts. No haguessin pogut treure l’ajut uns mesos o bé unes setmanes més tard, quan ho tinguessin tot llest i preparat? Quan logísticament hagués estat tot més clar i no fer ballar el cap a milers de persones que o bé sol·liciten, o bé tramiten l’RBE? Ah, no, és clar, el 9 de març era massa a prop!