diumenge, 23 de febrer del 2014

La Sanitat a Bolívia

Fent cua al metge a les sis del matí
Avui us parlaré del sistema de salut bolivià. Abans de tot, i per tal de que no hi hagi malentesos, dir-vos que explicaré la meva experiència, el què estic vivint a la llar amb set adolescents menors d'edat, dues d'elles embarassades de set i vuit mesos, i cinc nadons d'un anyet d'edat. No entraré a criticar o vanagloriar el sistema, ni a analitzar si era pitjor o millor abans, simplement faré una descripció sobre el que m'estic trobant jo, a partir d'aquí, vosaltres podeu valorar si és just o no. Bolívia no té un sistema de salut públic gratuït, només per a dones embarassades i per als nadons de fins a 6 mesos. Les consultes, per tant, cal que es paguin i el preu d'una consulta bàsica general és aproximadament d'uns 2 euros. A partir d'aquí, cal sumar-hi totes les derivacions que calguin cap a altres especialistes així com les proves mèdiques que calguin, i evidentment, si el que cal és una hospitalització, doncs imagina't! Cal dir que el sou base bolivià són 1200 Bs, aproximadament 125 euros. 
Com funcionen les visites? Doncs aquí no es programa res amb data i hora (no fos cas que fóssim massa organitzats!!!) Has de venir doncs, durant la matinada o la nit a fer cua a la porta del centre de salut, cap a les 6:30h comencen a repartir números segons especialitat. Els  números són fixes i n'hi ha molt pocs així que, o vens ben d'hora, ben d'hora o t'arrisques a quedar-te sense "ficha". Aquesta setmana passada vaig conèixer una noia embarassada de 7 mesos que portava 3 nits venint a les 3 de la matinada a buscar número pel cardiòleg, a la 3a ho havia aconseguit, i es que només donen 8 visites. He de dir, que hi ha una opció, que per sort és la que he pogut fer servir jo amb les dues nenes embarassades (13 i 15 anys) en la que et donen un paper de prioritat. Amb aquesta butlleta, si a les sis del matí ets a la cua, tens prioritat per agafar els primers números, vam tenir la sort de trobar-nos amb una obstetra ben conscienciada i ens està ajudant molt en totes les proves de les noies. 
Doncs bé, un cop ja tens el número, has de passar a registrar-te a admissions, segueixes fent cua perquè és un únic lloc per on hi passen totes les especialitats. Allà fan la recerca del teu expedient i el passen a infermeria. A continuació segueixes esperant a que et cridin les infermeres, això sí, ja ets a dins i pots seuren seients, per aquí també hi ha de passar tothom, i el que fan és el crivatge de l'historial i un primer reconeixement bàsic de tothom, control de pes, pressió, etc... Fet això, ara només toca esperar que el doctor o doctora comenci la seva visita en l'horari que li correspongui. Cal dir que quan has aconseguit fer tot això, són aproximadament les 9 del matí, des de les 6 que hi ets (amb paper de prioritat) o des de... les dues, les tres, les quatre... Doncs això, que pot ser que el doctor comenci la visita a les 9:30h o a les 11:00h o a les 12:00h A partir de l'inici, doncs a esperar segons el número que tinguis. 
Sé que hi ha una altra possibilitat d'accedir a la salut, que és a traves de "la caja" que crec que és una mena de cotització a la seguretat social. Imagino que les condicions són més avantatjoses, només a nivell econòmic, el funcionament és igual. No us en puc parlar encara perquè desconec com funciona, quan ho tingui clar ho escriuré. Segur que la situació és més bona, però cal dir que la majoria de la població l'única forma que té d'accedir a la sanitat pública és amb les condicions, que us he explicat, ja que poca és la gent que està contractada legalment i que pot cotitzar a "la caja". Aquest és un altre tema, els drets laborals, pel poc que vaig sabent crec que s'està en un moment força avançat, almenys a nivell legal, ara només falta que els empresaris compleixin amb les seves obligacions, però com a mínim els treballadors tenen assolits drets laborals i salarials que a poc a poc els acosten a un futur més digne. 
Doncs bé, un altre dia us parlaré dels serveis socials.... ufffff!!!! I quan en sàpiga més, ampliaré sobre la salut i "la caja" i el treball.

P.S: Aquesta setmana passada vaig haver d'estar en aquest hospital 3 matins, un d'ells, al llarg de les sis i set hores que vam passar allà, van aparèixer dues infermeres amb una neneta que havien deixat abandonada. Demanaven a la gent un peso per poder comprar bolquers i llet. La nena tenia una greu discapacitat molt evident, com ja us he dit, fins als sis mesos la sanitat és gratuïta, aquesta nena devia tenir aproximadament aquesta edat i molt possiblement els seus pares no podien fer front al cost que comporta tenir una filla que ha de rebre constants tractaments i atencions mèdiques. És només una suposició i possiblement feta força a la lleugera i de forma fàcil, però realment penso que pot ser ben bé la realitat.